"ההלכה כי הסכמים יש לכבד… חותכת את שיטת המשפט לרוחבה… והרי היא ביסוד כל היסודות"
הש' מישאל חשין
חוזים
משרדנו בעל ניסיון רב הן בעריכת חוזים וניהול המו"מ קודם לחתימה על החוזה והן בניהול תביעות שעניינם חוזה שהופר.
בעבר הרחוק היו נוהגים ל"חתום" על חוזה בלחיצת ידיים אולם הימים התחלפו והיום מומלץ להסדיר התקשרויות על דרך של הסכם מפורט ומוסכם, הצופה גם פני עתיד.
מהו חוזה?
חוזה הינו ביטוי למפגש רצונות בין הצדדים. כדי שחוזה ישתכלל, יש צורך בשני תנאים עיקריים:
האחד-מסוימות החוזה.
השני-גמירות דעת.
מסוימות – כדי שחוזה כתוב ייחשב כשריר וקיים, עליו לעמוד במבחן הצורני, משמע, על החוזה להכיל את כל הפרטים המהותיים עליהם הסכימו הצדדים. לדוגמא: כאשר מדובר בחוזה מכר דירה – על המסמך לכלול לכל הפחות את הפרטים הבאים: כתובת הנכס, מס' גוש/חלקה, פרטי הצדדים, סכום העסקה, מועדי התשלום, מועד מסירת החזקה.
ההלכה הנוהגת בבתי המשפט, הינה לראות במסמך חוזה מוגמר אף אם חסרים בו פרטים מהותיים (וזאת אף בהיעדר חתימה על החוזה), מאחר ולשיטתם ניתן להשלים את הפרטים האחרים מכוח החוק או מכוח הנוהג הרווח בעסקאות דומות.
מכאן אנו למדים, כי מסוימות החוזה הינה משנית לתנאי השני שהוא גמירות דעת הצדדים: הכוונה היא שהצדדים גמרו אומר בליבם להיקשר בחוזה ביניהם. כוונת הצדדים יכולה להתבטא באופנים רבים לרבות סממנים חיצוניים כגון:הצדדים לחצו ידיים, השיקו כוס ל"חיים".
מה בין זיכרון דברים לחוזה:
רבים מאיתנו תוהים מהו תוקפו החוקי של זיכרון דברים אשר נעשה בין צדדים בפרט זיכרון דברים הנוגע לרכישת דירה/מקרקעין.
ראשית חשוב לציין כי חוזה שאינו במקרקעין יכול לחייב גם מקום שמדובר בחוזה בע"פ או בחוזה מכוח התנהגות. ברם, בכול הנוגע למקרקעין החוק היבש קובע כי עסקה במקרקעין טעונה מסמך בכתב ( סעיף 8 לחוק המקרקעין תשכ"ט-1969).
לעיתים עורכים הצדדים מסמך שכותרתו "זיכרון דברים" כאשר בכוונתם לעלות בו את עיקרי ההסכמות ובשלב מאוחר יותר לערוך הסכם מפורט יותר. מה קורה במצב בו נערך ונחתם זיכרון דברים אולם לא נחתם חוזה בשלב מאוחר יותר ואחד הצדדים מתבקש להתנער מההסכמות בזיכרון הדברים?
נקודת המוצא עפ"י הפסיקה הינה, כי כדי שזיכרון הדברים יקבל תוקף של חוזה ויחייב את הצדדים, עליו להצביע על מסוימות וגמירות דעת של הצדדים.
זאת ועוד, נקבע בפסיקה מבחן לפיו ייבחן האם הצדדים, בבואם לחתום על זיכרון דברים, אכן החליטו לחתום על חוזה ולא היה בדעתם להוסיף ולנהל מו"מ עם צדדים נוספים.
כאשר זיכרון הדברים אכן מביע את אותה כוונה סופית של הצדדים לחתום על חוזה, אזי שניתן לראות בו כחוזה לכל דבר ועניין , והיעדר פרטים מסוימים בו (היעדר מסוימות) הינו משני לגמירות הדעת.
רבים מאיתנו מכירים את המונח "תום לב"., ואכן המונח "תום לב" ו/או "תום לב במשא ומתן" הינו בעל משמעות מכרעת בבואו של בית המשפט להכריע בעניין תוקפם של חוזים ובכלל בתביעות שבין אדם לחברו.
המושג תום לב אומנם נשמע מופשט ונהגה בפי כל, אולם, אין זה כך כלל ועיקר, מאחר ולתום לב של צד בעסקה קיימת חשיבות מכרעת לקיומו ו/או לביטולו של זיכרון הדברים ו/או של ההסכם.
תום לב מוגדר בחוק החוזים בסעיף 12, כחובה של צד לחוזה, בבואו לנהל משא ומתן, לנהוג בדרך מקובלת ובניקיון כפיים (וכן בס' 39 לחוק בכל הנוגע לחובת תום הלב בקיום הוראות חוזה).
הואיל וזיכרון הדברים נערך בשלב המשא ומתן ובטרם משתכלל החוזה הסופי בין הצדדים, קיימת חשיבות מכרעת לשאלה, האם צד לחוזה נהג בתום לב.
היה ובית המשפט יחליט כי צד למו"מ נהג בצד האחר בחוסר תום לב- אזי הצד הנפגע, זכאי לפיצויים (ולעיתים אף זכאי לאכיפת החוזה).
נקודות שחשוב לזכור:
זיכרון דברים יכול להיחשב כחוזה מחייב לכל דבר ועניין ויכול להוות רק תרשומת המשקפת שלב במשא ומתן בין הצדדים- מה שקובע בפועל את תוקפו החוזי הוא – אחד- המסוימות (שזיכרון הדברים יכלול את מרבית פרטי ההסכם) והשני-גמירות דעת (כוונה משתמעת להתקשר בחוזה).
המסוימות חשובה לאין ערוך בתחום המקרקעין. במקרה כזה, חובה עליכם להעלות את ההסכמות בניכם על הכתב במסגרת זיכרון הדברים ולא להסתפק בהסכמות בעל פה, מאחר וחוק המקרקעין (סעיף 8 לחוק) דורש זאת.
לכוונת הצדדים חשיבות מכרעת – האם התכוונו להתחייב זה כפי זה ולחתום בסופו של יום על חוזה.
אם אינכם בטוחים כי ברצונכם להגיע לכדי כריתת חוזה מחייב, אלא אך "לבדוק את השטח" ולנהל משא ומתן – יש להגדיר ולהבהיר זאת מלכתחילה לצד השני.
אם יש בכוונתכם לחתום על הסכם , רק אם ימולאו מספר תנאים ע"י הצד השני – עליכם להתנות זאת מפורשות בזיכרון הדברים.
דעו – יש לנהוג בתום לב בניהול מו"מ ובפרישה ממו"מ. במקרה של פרישה מהמו"מ, זו צריכה להיעשות על סמך שיקולים ענייניים שנובעים מהמהות של העסקה, מאופן ההתפתחות של המשא ומתן ומעמדות הצדדים.
טורקלטאוב – פילפול סגל, עו"ד | מגדל ב.ס.ר 2 , רח' דוד בן גוריון 1 בני ברק / פינת אבא הלל רמת גן
טלפון: 03-6956792 | פקס: 03-6956259 | danapilseg@gmail.com yifat@torkelaw.com
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין טורקלטאוב ואח' © 2017